Opis
Miód Słonecznikowy – Właściwości
Mówiąc o miodzie ze słonecznika należy zwrócić uwagę na to, że charakteryzuje go nie tylko znakomity smak, ale i wielość właściwości prozdrowotnych. Tu warto wspomnieć choćby o jego skuteczności, która daje o sobie znać w momencie, w którym podejmujemy próbę leczenia chorób związanych z układem krążenia, wątrobą oraz stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Miód ten budzi również zainteresowanie dermatologów, może być bowiem cennym wsparciem dla osób, które zmagają się z chorobami skóry. W miód tego rodzaju dobrze jest też zaopatrzyć się zmagając się ze schorzeniami układu pokarmowego, okazuje się bowiem, że wpływa on korzystnie zarówno na żołądek, jak i na stan jelit. Polubią go też osoby, które zmagają się z problemem „złego cholesterolu” oraz te, które muszą w szczególny sposób troszczyć się zarówno o stan swojego serca, jak i układu krążenia. Nie dziwi też, że, podobnie jak szereg innych miodów, ma on działanie antymiażdżycowe obniżając ciśnienie krwi i poprawiając stopień dotlenienia serca.
Miód Słonecznikowy – Zastosowanie
Opisywany miód to nie tylko atrakcyjny dodatek do ciast i ciekawy pomysł na zdrowe śniadanie. Można przyjmować go również profilaktycznie sięgając po dwie lub trzy jego łyżki w ciągu dnia. Tu znakomicie sprawdza się między innymi jedzenie miodu na czczo, gwarantuje to bowiem zastrzyk energii na cały dzień. Zawsze możemy też wzmocnić jego działanie mieszając miód słonecznikowy czy to z pyłkiem, czy to z mleczkiem pszczelim.