BLOG

Właściwości miodu kremowanego

 

Czym jest miód kremowany?

Miód kremowany ma konsystencję margaryny, lub gęstego majonezu. Jest łatwy do wyjmowania z naczynia i rozprowadzania po pieczywie. Dobrze skremowany miód nie powinien ponownie krystalizować.  Poprawnie skremowany jest puszysty, nie ma wyczuwalnych kryształków, charakteryzuje się silnym aromatem

Świeży miód rzepakowy ma konsystencję płynną, jednak z uwagi na dużą zawartość cukrów prostych, zwłaszcza glukozy, szybko (nawet po upływie tygodnia od miodobrania) zaczyna się krystalizować i twardnieć. Dlatego dużą popularnością cieszy się miód rzepakowy kremowany. Technika jego przygotowywania polega na długotrwałym, mechanicznym mieszaniu świeżo pozyskanej patoki (czyli produktu w stanie płynnym) aż do momentu krystalizacji. Naturalna zmiana konsystencji wpływa na kolor miodu rzepakowego. W stanie płynnym jest niemal bezbarwny lub lekko słomkowy z odcieniem zielonawym, po skrystalizowaniu staje się biały lub szaro-kremowy.

W trakcie procesu kremowania do miodu nie powinno się nic dodawać, dzięki czemu wartości odżywcze miodu kremowanego są takie same, jak produktu w stanie naturalnym. Zyskuje za to dodatkowe walory, przede wszystkim nie rozwarstwia się, co minimalizuje ryzyko fermentacji. Łatwiej go również rozsmarowywać na pieczywie.

Kremowany miód rzepakowy powinien być przechowywany w ciemnym i suchym pomieszczeniu. Najlepsza dla niego temperatura to 20–22°C.